Lean and green – környezetvédelem és tudatosság felépítése a nyomdaiparban

Lean and green – környezetvédelem és tudatosság felépítése a nyomdaiparban

Napjainkban a környezetvédelem és az ehhez kapcsolódó tudatosság egyre nagyobb teret hódit – szerencsére nem csap a nyomdászatban, hanem az egész ipari élet területén. Manapság elvárás-számba megy, hogy környezetkímélő életmódot folytassunk, így a munkánk során is kulcs fontosságúvá válik, hogy ügyeljünk környezetünkre és óvjuk azt. Ez vállalkozásunk szintjén hatványozottan igaz.

A környezetvédelem és a tudatosság felépítése a nyomdaiparban

Gondolhatnánk, a nyomtatott sajtónak és a nyomdaiparnak leáldozóban van az online és digitális média világában, ám ez hatalmas tévedés. A napilapok, sőt még a könyvek sem mennek ki a divatból. A nyomtatás rengeteg mennyiségű káros anyag kibocsátásért felelős, mely fokozott odafigyeléssel és csökkentő-javító eljárásokkal, ha nem is teljes egészében, de jelentős hányadában visszaszorítható.

Mint, már korábban említésre került, komoly elvárás a környezet védelme illetve kímélése, melynek hátterében összetett követelményrendszer áll, a szabványosítás és a kritériumoknak való megfelelés és megfeleltetés biztosítja az alapját a hosszútávon eredményesen és megfelelően működő tudatos iparnak. A Zöld nyomda címet úgymond ki kell érdemelni, egy koránt sem egyszerű követelménysornak megfelelve. A korszerűsítések is a környezetkímélő célt szolgálják, sokban számít például néhány olyan egyszerűnek tűnő tényező, mint az újrahasznosított nyomathordozók használata vagy akár a nyomdagép terem hőmérsékletének optimalizálása és szinten tartása a nyomtatási folyamat során a környezetszennyező véggázok mennyiségének csökkentése érdekében.

Lean and green

A lean menedzsment alapja a gyártási folyamat olyan mértékű optimalizálása, mely lerövidíti a folyamatot, kreativitásra sarkall, redukálja a selejtgyártás mértékét – előtérbe helyezve ugyancsak a környezeti szempontokat.

Vélhetőleg sok kérdést vet fel bennünk, hogyan és mit érdemes tenni, hogy minél környezet kímélőbbek legyünk; mind a hétköznapi életben, mind ipari szempontok szerint. Számos lehetőség elérhető manapság a piacon, jobbnál jobb ötletekkel és alternatívákkal találkozhatunk. Amennyiben mégsem igazodnánk el a környezetvédelem útvesztőjében, érdemes igénybe venni a környezetvédelmi tanácsadás lehetőségét, ugyanis a szakember körültekintőbben tud nekünk segítséget nyújtani, hiszen a szerteágazóbban ismeri az ipar lehetőségeit, továbbá összeegyeztethetővé tudja tenni ezt a mi személyes lehetőségeinkkel és preferenciáinkkal egyaránt.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük